За нас

Ја унапредуваме демократијата, промовираме развој.

За ИДЕА

Институтот за Демократија и Економски Анализи – ИДЕА  е тинк-тенк основан во март 2023 година во Скопје, Северна Македонија, со поддршка на Европскиот Фонд за Демократија.

Во нашата основа, ние страсно веруваме дека силата на демократијата на нашата земја и квалитетот на економските политики се тесно поврзани со нашиот активен демократски ангажман и учество. Ова верување ја потхранува и нашата цел како тим, посветен на придонесот кон растот, квалитетот и ефективноста на демократијата и економските политики во Северна Македонија.

Ние ја замислуваме Северна Македонија како прогресивна, либерална и издржлива земја-членка на Европската Унија, заснована на инклузивност, иновативност и одржливост. Тука сме да ја унапредиме демократијата и да го промовираме развојот!Нашата визија

Ние ја замислуваме Северна Македонија како прогресивна, либерална и издржлива земја-членка на Европската унија, која е изградена на инклузивност, иновативност и одржливост. Ние сме тука да ја унапредиме демократијата и да го промовираме развојот.

Преку дигитализацијата ја зголемуваме транспарентноста.

Со поставување на вистинските прашања и барање конкретни одговори, промовираме одговорност.

Преку ригорозни истражувања и анализи, помагаме да се креираат политики засновани на докази.Нашата мисија

Нашата мисија е да го унапредиме нивото на демократија со користење на најсовремени и најкреативни методи за зголемување на квалитетот на креирање политики, транспарентност, отчетност и демократско учество.

Наша цел е да придонесеме за создавање инклузивни институции, ефикасни јавни политики, активно општество и динамична и иновативна економија.

Сето тоа преку:

-Надзор на работата на јавните институции и подигање на нивото на транспарентност преку дигитализација

-Обезбедување најквалитетни истражувања и обезбедување решенија на ниво на јавни политики за проблемите на демократијата и економијата

-Следење на спроведувањето на јавните политики преку дигитални механизми и теренско истражување

– Подигнување на свеста на граѓаните за демократските вредности и потребата од активно учество во демократијата

Нашиот тим

Омер Ајдини

Извршен директор

Омер Ајдини е магистер по Развојни студии на Универзитетот во Малаја, Малезија. Тој е алумни на програмата ACYPL организирана од Стејт Департментот на САД и има долгогодишно искуство во управување со проекти, истражување и активизам.

Илир Османи

Истражувач

Илир Османи е магистер по кривично право на Државниот универзитет во Тетово. Долги години е граѓански активист и помогнал во формирањето на локални младински совети во повеќе општини.

Нашата работа

ПОЛИТИКИ ЗАСНОВАНИ НА ДОКАЗИ

Нашето застапување се заснова на сеопфатен пристап и е водено од факти и докази. Преку нашите иницијативи за застапување, имаме за цел да обликуваме политики и практики кои промовираат либерална демократија, одржлив економски развој и транспарентност.

ОТВОРЕН КОЛАБОРАТИВЕН ПРИСТАП

Во нашиот институт, ја користиме моќта на податоците во нашето заедничко истражување. Сметаме дека истражувањето засновано на конкретни податоци создава подобри јавни политики. Со здружување на истражувачи, експерти и засегнати страни, создаваме средина која генерира идеи, предлози и решенија за јавните проблеми.